De menotransformatie | Het belang van bewustwording over de overgang en menopauze

De menotransformatie is meer dan een overgangsfase van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Het is een transformerende fase waarin je jezelf ontdekt en mag gaan bloeien in de tweede helft van je leven. In deze blog leer ik je meer over deze transformatie.

Wat is dit nu eigenlijk, de menotransformatie?

De menotransformatie is de hele transformerende fase waar een vrouw doorheen gaat, van de eerste symptomen van de overgang tot ver na de postmenopauze, maar het is veel meer dan dat. In onze westerse wereld leggen we vooral de nadruk op de hormonale veranderingen met de typische kenmerken als opvliegers en nachtelijk zweten. Het is echt veel meer dan dat.  

Het is een periode waarin vrouwen zich meer bewust worden van zichzelf. Ze krijgen meer grip op wie ze werkelijk zijn en ontdekken dat ze zoveel meer kunnen dan ze dachten. Ja, ze gaan van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar het is eigenlijk meer van bloeden naar bloeien, zoals ik het graag zeg.
Ik zie de hele menotransformatie als iets moois voor een nieuw begin, om vol nieuwe levensenergie de volgende fase of de Tweede Lente, zoals ze die in de Chinese Geneeskunde noemen, te beginnen. 

Tijd voor wat uitleg over verschillende begrippen. 

De overgang en menopauze worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar zijn eigenlijk toch wel verschillend.  

De “overgang” is het hele proces, de hele levensfase waarbij het lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar verandert en kan al vanaf je 40ste (of soms nog vroeger) beginnen. Deze hele fase duurt soms wel 10 tot 15 jaar en kan zelfs nog langer blijven aanhouden.

Iedereen is uniek en daarom verloopt de overgang ook bij iedereen anders. Veel vrouwen weten niet eens dat ze al in de overgang zitten, de symptomen worden dikwijls niet herkend. Noch door de vrouwen zelf, noch door de medische wereld. 

De menopauze kan je pas achteraf vaststellen, nadat je een jaar niet meer gebloed hebt. Eigenlijk wel heel bizar hé. Welke andere diagnose kan een dokter pas na 1 jaar met zekerheid zeggen? ‘Kom eens binnen een jaar terug, dan weet ik zeker dat het de menopauze was’.  Via gerichte vragen kan je wel weten als je in de overgang zit. Helaas is daar (soms) niet de tijd voor of geven de dokters daar geen aandacht aan. Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen hier kennis over hebben en zich bewust zijn van de hele overgang.

DE OVERGANGSFASES

Perimenopauze of premenopauze begint gemiddeld 4 jaar (kan nog eerder) voor het moment van de laatste menstruatie. De hoeveelheid vrouwelijke hormonen neemt langzaam af, je hormonen beginnen te schommelen en je krijgt misschien wel je eerste overgangssymptomen. Vaak denken vrouwen (en de medische wereld) absoluut nog niet aan de overgang. Daardoor wordt er vaak een verkeerde diagnose gesteld en krijgen vrouwen niet de juiste begeleiding.

De menopauze kan je pas achteraf vaststellen als je dus een jaar niet meer gebloed hebt. 

De postmenopauze start na de menopauze en duurt nog gemiddeld zo’n drie jaar. In de postmenopauze moet je lichaam nog steeds zoeken naar een nieuwe hormonale balans. Aan het einde van de postmenopauze hebben je eierstokken helemaal geen vruchtbare eitjes meer en ben je definitief onvruchtbaar. 

En dat wil absoluut niet zeggen dat je afgeschreven bent of niets meer waard bent. Je bent nu een ‘Wijze Vrouw’ en je mag je vernieuwde energie gebruiken om jouw ervaring, kennis en wijsheid te delen met de volgende generaties. 

Ik weet ook dat je dan vooral verlangt naar innerlijke rust.

Als Female Sloww Mentor en vanuit mijn kennis en achtergrond als ontspanningscoach en holistische yogadocente, begeleid ik je graag met mijn unieke tools naar meer innerlijke rust én vitale levensenergie. 

In een volgende blog vertel ik graag meer over die tools, die mij nog altijd helpen om innerlijke rust te hebben en volop te kunnen bloeien in mijn Tweede Lente. 

Wil je eens jouw verhaal kwijt of wil je meer info over mijn meno-mentoring? Je kan altijd een afspraak maken voor een gesprek. Dan kijken we of we een match zijn en hoe ik jou verder kan helpen.

Liefs, Isabelle

2 Comments

  1. Hoi Isabelle

    Waar vind ik de vragenlijst om te checken of ik al in de overgang zit?

    Alvast bedankt

    Groetjes Inge

    • Dag Inge

      Welke vragenlijst bedoel je? Om te weten of je in de overgang zit is er een volledige anamnese nodig. Je mag me altijd hiervoor appen of opbellen en we plannen een gesprek in van ongeveer een halfuurtje.

      Liefs, Isabelle
      0498/822435

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *