Het taboe doorbreken | De overgang en menopauze is geen kattenpis.

Het taboe over de overgang en menopauze doorbreken door vrouwen bewust te maken van hun vrouwelijke authenticiteit en hun eigen innerlijke wijsheid.

Lieve (40plus)vrouwen, spreek erover, lees erover, zoek op, vraag ernaar zodat je kennis hebt over jouw eigen vrouw-zijn in alle levensfases en in het bijzonder de fase van de overgang, van een transformatie, van de meno-transformatie. 

Ik inspireer je graag met mijn schrijfsels over de meno-transformatie en over jouw Female Sloww Ritme. 

Lees je mijn nieuwe blog even mee?

De eerste zondag van 2024 was geen kattenpis.

Eindelijk droog weer, tijd dus om er op uit te trekken richting de zee. De koude en de snijdende wind nam ik erbij, ik warmde me op aan het gezelschap.  

Terug thuis nestelde ik me in de zetel. Met een heerlijk dessertje van banaan, avocado en zwarte chocolade. Een cadeautje van een lieve vriendin. Zomaar een #kleingelukske. 

Ik keek in de tv-app of er iets interessant was om te bekijken. Mijn oog viel op
‘Vrede op aarde’. Ik dacht, ja dat kunnen we wel gebruiken, eens zien wat ze te vertellen hebben. 

In het programma blikken ze terug op 2023 en delen ze awards uit voor van alles en nog wat. Deze keer ging het over ‘uitspraak van het jaar’, of iets in die trant.
Ik was niet met mijn volle aandacht bij het programma. Het dessertje hé, ik genoot er met volle teugen van. 

En dan, boem, in een seconde hadden ze me. Ik werd getriggerd door een uitspraak van een politica. Beter gezegd, door de reacties erop.  


“Voor het eerst in ongeveer een jaar was ik ervan overtuigd dat ik niet gek aan het worden was”.

Ik hoorde de jury (BV’s die in een chalet ergens in dardennen hun mening mogen vormen over die awards) allerlei uitspraken doen: ‘Het is zeker geen kattenpis, zeggen sommige vriendinnen’, of ‘Mijn moeder veranderde helemaal tijdens deze periode’

Ik zag ook de reacties op deze uitspraak, of beter op deze periode in het leven van een vrouw. Eén man wist echt niet waarover het nu ging, waarom deze uitspraak genomineerd was.
De jongere vrouwen in het gezelschap konden er ook niet over meespreken. En dan, de vrouw die volgens mij, door die fase heen was, deed alsof het allemaal overdreven was. Althans, dat was mijn perceptie van de blik op haar gezicht. Kan verkeerd zijn, maar toch, die blik sprak boekdelen. 

De uitspraak van de politica ging dus over de overgang en (pré)menopauze en hoe weinig ze daar zelf over wist. 

Ik kan het alleen maar toejuichen dat er over gesproken en geschreven wordt. Dat die uitspraak net van haar kwam, was een beetje jammer en misschien geen goede timing. Misschien waren de juryleden wat beïnvloed door haar fameuze stunts van de laatste maanden en vinden ze haar sowieso niet meer authentiek of geloofwaardig. Maar ik wijk af. 

Ik heb het dus over de overgang en menopauze.

Hoe het gezelschap van mannen en vrouwen daarover sprak, of juist niet. Het is blijkbaar nog altijd iets dat ofwel genegeerd wordt, ofwel niet gekend is.
Ik mag hopen dat de wijze vrouw in de jury bij de 20% hoort die fluitend door deze fase fietst. Zo niet, is het weeral jammer dat ze de indruk gaf, dat je er beter niet over praat. 
Die andere 80% kunnen dan ook zomaar opeens denken dat ze gek worden.

Het blijkt uit vele onderzoeken dat maar liefst 80% van de werkende vrouwen tussen de 40 en 60 jaar soms of regelmatig last van overgangsklachten heeft.

En de journalist die zeer verbouwereerd keek bij de uitspraak? Hij zou er zo’n schoon programma over kunnen maken. Laten zien dat het inderdaad geen kattenpis is, maar ook niet allemaal kommer en kwel.

Dat kan alleen maar door vrouwen bewuster te maken over hun eigen ‘vrouw-zijn’ en de verschillende levensfases die daarbij horen.
Door goed voor zichzelf te zorgen en te luisteren wat hun emoties te vertellen hebben, voldoende rust en ontspanning te nemen en hun vrouwelijke energie terug toe te laten.

Zo wordt de hele overgang een transormatie, een menotransformatie waarbij vrouwen de kans krijgen om meer te leren over zichzelf.

Dus mooie vrouw, ontdek je eigen innerlijke wijsheid en zet je vrouwelijke authenticiteit in om in de tweede helft van je leven of je Tweede Lente innerlijke rust te krijgen. Doorbreek het taboe, durf erover te praten en zoek hulp als je het zelf niet meer weet (of als je denkt dat je gek wordt).

Wil je meer weten over de hele menotransformatie? Maak gerust een afspraak met me en we kijken samen hoe ik jou verder kan helpen.

Liefs, Isabelle

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *