De overgang en menopauze |Een Midlife-crisis of Midlife-ontwaken?

Ik zie en hoor het overal om me heen, vrouwen die halverwege hun leven opeens zichzelf niet meer herkennen. 

Alle soorten vrouwen. Getrouwd, gescheiden, alleenstaand. Met of zonder kinderen. Met of zonder job. Vrouwen die de schoonheid van het leven kennen, maar evengoed het verdriet ervan, die iets heftigs hebben meegemaakt en hartzeer hebben, of rouwen. Vrouwen die euforische hoogtepunten hebben gekend en nu in een diep dal zitten.

Ze zijn zichzelf kwijt. 

Ik was ooit ook één van die vrouwen. Halverwege de 40 en wist begot niet wat er met me aan de hand was. 

Ik schoot zomaar uit het niets uit mijn kram en had een zeer kort lontje. Mijn flexibel lichaam begon strammer en stijver te worden en kreeg pijntjes waar ik voorheen nooit last van had. Nog maar te zwijgen van de tranen die over mijn wangen liepen bij elke vraag hoe het nog met me was. 

Burn-out was de conclusie van mijn huisarts. En ik? Ik kon eigenlijk alleen maar juichen dat ik maanden vrijaf kreeg. Had ik tenminste tijd om veel opleidingen en cursussen te gaan volgen. Mijn vele interesses te voeden!

Ik ben altijd al geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling. Ik lees veel boeken, maar ik surf ook weleens op het net op zoek naar interessante artikelen. Ach ja, en ik had er nu toch de tijd voor.
En plots stond het daar: burn-out of menopauze? 

Burn-out of menopauze? 

Dat was het dus! Ik zat in de overgang. Waarom had niemand me dat verteld of de juiste vragen gesteld? Ik verslond alles over deze belangrijke levensfase van een vrouw. Wat wist ik daar weinig over! En samen met mij, heel veel vrouwen, bleek achteraf. De maatschappij en de media geven een volledig vertekend beeld weer over de menopauze en schilderen menopauzale vrouwen veelal af als zwetende, hysterische oude vrouwen. Wat helemaal niet zo is. 

Ja, er zijn veranderingen. In je lijf en in je mind. Hormonen zoeken hun evenwicht terug en dat kan gepaard gaan met ongemakken. Waar je voorheen nooit last van had, brengt je in een vingerknip helemaal ondersteboven. Je denkt bij jezelf, wie is die vrouw? Ik ken zelfs vrouwen die dachten dat ze jongdementie kregen. Achteraf bleek dus dat ze concentratiestoornissen en brainfog hadden doordat ze in de overgang zaten. 

De overgang en midlife is een transformatie en een ontwaken.

Ik begon door te krijgen dat de overgangsfase een transformatie is. Naar een nieuwe fase in je leven. Een ontwaken als het ware naar je authentieke zelf. Om je eigen pad te gaan lopen. Geen wanhopige poging om je jeugd opnieuw te beleven maar om een wijze vrouw te worden die vanuit haar eigen kracht in de wereld staat. 

Of zoals ze in de Traditionele Chinese Geneeskunde naar de overgang kijken. Ze noemen het de Tweede Lente. Ik deel hier graag de vrije vertaling van een ruim 4000 jaar oude tekst. 

Wil je hulp bij het ontwaken zodat jij ook weet wie je werkelijk bent en je energie vrij kan stromen naar je hart? 

Human design sessie

Tijdens een persoonlijke human design sessie kijken we onder andere naar jouw energiestroom in je lichaam, hoe je het beste in actie komt en hoe je beslissingen kan nemen. Deze sessie duurt ongeveer 2 uur en je betaalt hiervoor €65. Je krijgt achteraf een persoonlijk document waar je altijd naar terug kan grijpen als je van je pad af bent gelopen. Vraag het hier aan.

Vanaf september start ik met Midlife-mentoring. Daarin neem ik je gedurende 3 maanden mee via Human Design, het cyclisch vrouwenwiel en relaxatietechnieken om helemaal jouw authentieke pure zelf te worden zodat jouw tweede lente een fantastische periode wordt.   

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *